Hoe komt de aardappel op uw bord terecht?

Aardappelen worden gepoot, dit gebeurt machinaal.

ploegen-website.large

Als in maart het zonnetje vrolijk schijnt en de akker begint al weer wat op te drogen dan begint het te kriebelen en gaan we op zoek naar een droog hoekje om de eerste aardappelen te poten. Meestal zijn dit de rassen Frieslander en Parel.

p1020560.large

De aardappelen worden gepoot in ruggen waarin de nieuwe aardappelen straks voldoende ruimte hebben om te groeien, Na het poten worden de allereerste aardappelen afgedekt met plasticfolie waarin gaatjes zitten. Hierdoor wordt de grond sneller warm, waardoor de aardappelen sneller groeien.

p1020539.large

In de weken die daarop volgen worden de rest van de aardappelen gepoot, meestal zijn de aardappelen rond 20 april gepoot. Na het poten gaan de aardappelen groeien, ze vormen wortels en stengels. Net voordat ze boven de grond komen worden ze aangerugd. Dit is nodig om zo straks voldoende ruimte in de gond te hebben als de nieuwe knollen gevormd worden.

p1020613.large

Op deze foto kun je zien hoe de jonge plantjes onder het plastic beginnen te groeien.

p1020620.large

Als de aardappelen goed aan de groei zijn wordt van de vroege aardappelen het plastic afgehaald zodat ze vrijuit verder kunnen groeien. Zodra de aardappelen het land bijna dicht hebben worden ze erg vatbaar voor de beruchte aardappelziekte, Phytophtora infestans ( een schimmelziekte) geheten. Vanaf dit moment gaan we regelmatig met een schimmelwerend middel in de veldspuit door het gewas om ervoor te zorgen dat het blad en de nieuwe aardappelknol niet wordt aangetast.

P1030943

Als het te weinig regent helpen we de natuur een handje en beregenen we de aardappels zodat ze goed doorgroeien.

p1020021.large

Daarna beginnen onder de grond de nieuwe knollen te groeien, en worden we nieuwsgierig, zouden ze al groot genoeg zijn? En regelmatig kijken we voorzichtig onder de plant om de nieuwe knollen te bewonderen. En eindelijk dan is het zover, we gaan rooien.

De allereerste aardappelen worden met de voorraadrooier gerooid, op de grond gelegd en met de hand geraapt, Dit omdat de schil van de aardappelen nog erg kwetsbaar is. Als de aardappelen al wat meer kunnen hebben worden ze gerooid met een rooier speciaal voor vroege aardappelen.

p1020815.large

In de loop van de zomer en herfst worden de overige aardappelen met de bunkerrooier gerooid.

rooien-met-de-bunkerrooier.large

De aardappelen worden gelost in grote kisten met een inhoud van 700 kg. Na het rooien worden de aardappelen meestal buiten gedroogd, of onder een afdak. Daarna worden de aardappelen uitgesorteerd in diverse maten en verpakt in kisten van 700 en 1000 kg of 20 kg en in zakken van 2,5 5 en 10 kg.

Hierna is ons product gereed voor de verkoop, en bent u aan de beurt om onze boerderijwinkel te bezoeken of via de telefoon of website een bestelling te plaatsen zodat u uw aardappelen thuisbezorgd krijgt. Klik hiervoor om naar de huisverkoop of bezorgservice pagina te gaan.